Dzień bułeczki cynamonowej, czyli krótko o szwedzkich słodyczach #2

Bułeczki cynamonowe (szw. kanelbullar), które najbardziej popularnym wypiekiem w Szwecji oraz nieodłącznym elementem fiki (przerwy na kawę z ciastkiem), czwartego października obchodzą swoje święto – kannelbullensdag – dzień bułeczki cynamonowej.

Święto zainicjowane w 1999 roku przez Hembakningsrådet (Radę Wypieków Domowych) okazało się być wielkim sukcesem. Bardzo szybko znalazło one swoje miejsce w szwedzkim kalendarzu, a obecnie jest ono obchodzone niemalże wszędzie: w szkołach, firmach, sklepach i wielu innych instytucjach. 8 milionów – tyle przeciętnie cynamonowych bułeczek jest sprzedawanych w Szwecji czwartego października.

Dlaczego akurat czwartego października?

Hembakningsrådet wybrało ten dzień z dwóch powodów. Z jednej strony nie chciano, by dzień bułeczki cynamonowej kolidował z innymi świętami. Z tej perspektywy październik okazał się być najlepszym miesiącem, gdyż np. luty był już zarezerwowany dla semlor (pszennej bułeczki wypełnionej masą migdałową), marzec i kwiecień dla potraw wielkanocnych, sierpień i wrzesień dla raków i śledzia, a grudzień dla bułeczek szafranowych. Ponadto na czwartego października przypadał wówczas Międzynarodowy Dzień Dziecka.

Kanelbulledesigntävling

Hembakningsrådet organizuje od kilku lat Kanelbulledesigntävling – konkurs na najciekawszą  bułeczkę cynamonową. W tym roku tematem przewodnim jest przyjaźń, a swoich sił może spróbować każdy, gdyż rywalizacja odbywa się w trzech kategoriach wiekowych: dzieci, młodzież, dorośli.

W minionym roku tematem przewodnim była różnorodność. Poniżej zwycięskie bułeczki. 

Osoby, które chciałyby uczcić dzień bułeczki cynamonowej, mogą nabyć te pyszności na przykład w sklepie Ikea. Najlepiej rozkoszować się ich smakiem z filiżanką gorącej kawy lub kubkiem soku borówkowego.

źródła: http://kanelbullensdag.se/vinnarna-2016/, http://hembakningsradet.com/kanelbullens-dag-historik-baktips/, https://hogtider.wordpress.com/2009/10/03/varfor-ar-kanelbullens-dag-den-4-oktober/